Köseoğlu: “Amacımız KHK hizmetlerinin algılanma düzeyi ve memnuniyetini ölçerek, KHK’yı daha iyi bir noktaya taşımak”
“Kamu Hizmeti Komisyonu Hizmetleri Algı Analizi Raporu” bugün düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı (KHK) tarafından sağlanan hizmetlerin algı ve memnuniyet düzeylerini ölçmek ve bu veriler ışığında mevcut hizmetlerin etkinliğini değerlendirerek gelecekteki iyileştirme çalışmalarını analiz etmek amacıyla, KMC Danışmanlık tarafından yapılan çalışma sonuçlarını basın mensupları ile paylaştı.
Basın toplantısında konuşan KHK Başkanı Ömer Köseoğlu, göreve başladığı ilk günden itibaren KHK’yı daha iyi bir noktaya taşımak için çalıştığını dile getirdi. Şeffaflığın önemine işaret eden Köseoğlu, bu bilinçle KHK web sayfasını yenilediklerini, sınavlarla ilgili kriterleri bu sitede paylaştıklarını ifade etti.
Yıllık faaliyet raporları çıkarmaya başladıklarını da belirten Köseoğlu, sınav merkezlerine ait kamera kayıtlarının saklama süresini 90 güne çıkardıklarını anlattı.
Göreve ilk geldiğinde Savcılıkla birlikte, yapılan uygulamaları gözden geçirdiklerini ve gerekli alanlarda düzenlemeleri ardı ardına yaptıklarını söyleyen Köseoğlu, Türkiye’den eğitmen çağırarak iç eğitimler düzenlediklerini de belirtti.
Yeni dönemde online başvuru sisteminin de devreye girdiğini dile getiren Köseoğlu, logo çalışması yaparak KHK’nın kurumsallaşmasına da katkı koyduklarını ifade etti.
“Tüm bunları yaptık, ama yaptıklarımıza yönelik algı nedir?” sorusuna yanıt vermek için bu çalışmayı yaptırdıklarını anlatan Köseoğlu, bu şekilde eksikleri görerek gidermeyi, amaçladıklarını anlattı.
Toplantıya araştırmayı yürüten KMC Danışmanlık’tan Niyal Öztürk’ün çalışmaya ilişkin raporu sunmasıyla devam edildi.
Amacın KHK hizmetlerinin algılanma düzeyi ve memnuniyeti ölçmek olduğunu ifade eden Öztürk, bu çerçevede KHK’nın düzenlediği sınavlara girenler ve atanan kişilerin yöneticileriyle anket çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.
19 Ekim 2021 ile 23 Ekim 2023 arasında sınava girmiş, 354 kişiyle görüştüklerini anlatan Öztürk, bunların 60 puan altı alıp atanmayan, 60 puan üstü alıp atanmayan ve 60 puan üstü alıp atananlardan oluştuğunu belirtti.
Anket kapsamında ayrıca 22 Şubat 2022 ile 31 Aralık 2023 arasında atanan personelin bulunduğu kurumlardaki 80 yöneticiyle de görüşüldüğünü anlatan Öztürk, sınava girenlerin ortalama yaşının 33 olduğunu söyledi.
Rapora göre, katılımcıların yüzde 66’sı KHK’nın sınavları değerlendirme sürecinde adil, yüzde 67’si ise şeffaf olduğunu düşünüyor. Yöneticilerin yüzde 83,75’i, sınavda başarılı olup atanan adayların iyi seçilmiş olduğunu düşünüyor.
Genel Kurumsal itibar ve imaj hususunda, Güvenirlik% 81,6; Şeffaflık %77,6; Adil olma %77.4; Kurumsallık % 82,4; Veri Güvenliği ve Gizlilik %80,4 olarak kaydedilmiştir. Ayrıca katılımcıların web sitesine dair farkındalığının yüzde 90,04 olarak bulundu.
Münhallerden haberdar olmada hangi yöntemin yüzde 96,9’unun web sitesi üzerinden olduğu belirtildi.
Münhal yeterince duyuruluyor mu sorusuna, katılımcılar yüzde 72,32 oranında evet yanıtını verdi.
Başvuruların yüzde 50,28’inin online, yüzde 49,72’sinin fiziksel şekilde yapıldığı kaydedildi.
Sınav sürecinden genel memnuniyetin yüzde 61,58, gözetmenlerden memnuniyetin 5 üzerinden 4,42; sınav süresinden memnuniyetin 5 üzerinden 3,59; sınav salonundan memnuniyetin 5 üzerinden 3,86 olarak ölçüldü.
KHK’nın görevleri konusundaki algıyı ölçmek için sorulan soruda, yüzde 96,9’lük bir kesimin KHK’nın sürekli personel alımı yaptığı konusunda bilgili olduğunu ancak katılımcıların yüzde 42,09’nun sözleşmeli; yüzde 37,29’unun geçici işçi alımından da KHK’nın sorumlu olduğunu zannedildiği ölçüldü.
Yöneticilerle yapılan anketin sonuçlarını da ise, “Sınavda başarılı olup atananların iyi seçilmiş olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna yüzde 83,75 yönetici evet yanıtı verdi.